Agility

Navnet «agility» kommer fra det engelske språket, og betyr i utgangspunktet «ability to move quickly and easily». På norsk er det direkte oversatt til «smidighet» – evnen til å bevege seg raskt og enkelt. Når det kommer til agility som hundesport, er ikke den beskrivelsen så alt for langt unna realiteten. Agility er en tidsbestemt hinderløype for team bestående av én hund og én hundefører. Føreren leder hunden gjennom hindrene i en rekkefølge bestemt på forhånd.

Hinderløypen hunden skal igjennom har vanligvis mellom 17-20 hindre og det kan være alt fra hoppehindre, hjul, mur, lengdehopp, bom, vippe og andre ting laget for å gjøre det vanskelig å komme seg gjennom. Føreren har ikke lov til å ta på hunden underveis, og kan kun bruke kroppsspråk, ord og håndsignaler for å hjelpe den firbeinte partneren å komme seg gjennom alle hindrene.

Man konkurrerer i ulike størrelsesklasser, alt etter hvor stor hunden er. Det finnes to typer: agility (AG) og agility hopp (AGH) AGH er uten balansehindere, kun hinder, slalom og tuneller.

Agility er satt opp på en måte som trigger og stimulerer hundens naturlige jaktinstinkt, som stammer tilbake til en tid da måltidene absolutt ikke ble ferdig servert i en skål. Datidens hunder var dyktige jegere som måtte løpe gjennom skog, komme seg over falne trær, rundt store steiner, opp bratte voll og så videre, for å finne sitt neste måltid. Slik er det ikke lenger for de fleste firbeinte, men instinktet er der enda. Agility er en fantastisk måte å utnytte det instinktet på, for å stimulere hundens hjerne og forbrenne energi.

ÅRSPLAN 2022 AGILITY SMHK
Fredag 06.mai – 1. Cup+
Mandag 16.mai – Blåbær-
Fredag 10. Juni – 2. Cup+
Mandag 20. Juni – Blåbær-
Fredag 19. August – 3. Cup+
Mandag 29. August – Blåbær-
Fredag 23. September Klubbmesterskap-
Mandag 10. Oktober Høst Hopp


Lukas Lillevold er leder i agilitygruppa og kan nås på epost: